Русия, назависимо от замразяването от западните страни на  част от

...
Русия, назависимо от замразяването от западните страни на  част от
Коментари Харесай

Набиулина: Русия има достатъчни резерви в злато и юани

Русия, назависимо от замразяването от западните страни на  част от запасите на Централната банка на Руската федерация, има задоволително запаси в злато и юани. Това написа в обръщението на шефката на Банката на Русия Елвира Набиулина в годишния доклад на регулатора.

Според документа, в края на 2021 година размерът на активите на Банката на Русия в задгранични валути и злато са в размер на 612.9 милиарда $, като от тях 481.4 милиарда $ са валутните активи и 131.5 милиарда $ са в злато.

" Банката на Русия поредно от 2014 година насам води политика на увеличение и диверсификация на интернационалните запаси, с цел да има две гаранции за сигурността си. Първо, при финансови опасности, когато ще има потребност за  финансовия пазар от американски долари и евро, и второ - при положение на геополитическа рецесия, когато Русия може да има стеснен достъп до множеството аварийни валути.  И в този момент, след замразяването от западните страни на запасите в техни валути, Русия продължава да има задоволително запаси в злато и юани ", е отбелязала Набиулина.

Структура на запасите

Според доклада на Централната банка на Руската федерация, през 2021 година делът на юана в запасите на Банката на Русия е повишен от 12.8% до 17.1%, като освен това делът на $ се е намалил от 21.2% до 10.9 на 100.

Заедно с това запасите в евро са се нараснали от 29.2% до 33.9%, само че тези в злато са намалели - от 23.3% до 21.5 на 100.

Британската лира в края на предходната година е имала дял от 6.2% в общия размер на запасите на Централната банка (делът на тази валута за година съвсем не се е изменил). Числата обаче оказват, че делът на запасите в други валути в края на 2021-а е достигнал 10.4% (в началото на 2021 година този индикатор беше 7.2%).

Като цяло за 2021 година размерът на активите на Банката на Русия в задгранични валути и злато е повишен с 24.9 милиарда $. Но активите  в злато са намалели със 7 тона и в края на 2021 година те са в размер на 2248 тона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР